Pyszne, wilgotne, puszyste ciasto z truskawkami.
Biszkopt:
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli,
Nadzienie:
- truskawki,
- 1/3 szklanki cukru,
- śmietanka do deserów 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
Przygotowanie:
- Umyj 6-8 ładnie wyglądających truskawek i odłóż na bok.
- Umyj i obłuskuj pozostałe truskawki. Pokrój na ćwiartki i posyp 1/3 szklanki cukru, aby zmiękły.
- W średniej misce odmierz 1/4 szklanki cukru, mąkę, olej, mleko, jajko, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sól.
- Za pomocą miksera o średniej prędkości wymieszaj składniki, aż dobrze się połączą i powstanie miękkie ciasto. Rozłóż ciasto równomiernie na przygotowanej formie. Piecz 15 minut w 230 stopniach.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Za pomocą noża do chleba ostrożnie rozetnij ciasto poziomo na dwa kawałki.
- Ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem, na sztywną pianę.
- Łyżkę z połowy ubitej śmietany rozsmaruj na dolnej połowie ciasta, następne rozłóż na niej połowę truskawek posypanych cukrem, po czym nałóż resztę bitej śmietany.
- Połóż drugą połowę ciasta, posmaruj wierzch drugą połową bitej śmietany.
- Rozłóż resztę truskawek z cukrem.
- Udekoruj truskawkami.
Duże kawałki owoców świetnie wyglądają na cieście.