Rabarbarowy diabełek
Wiosna to bardzo hojna pora roku, która przynosi ze sobą wiele dobrego. Między innymi właśnie rabarbar, z którego możemy wyczarować wiele smakołyków. Na pewno wiele z Was w swoich domach przygotowuje orzeźwiający kompot z rabarbaru, który idealnie zaspokaja pragnienie podczas upalnych dni. Z rabarbaru można także przygotować wiele smacznych wypieków, między innymi ciasto rabarbarowy diabełek, które zaprezentuję Wam w tym wpisie.
Ciasto rabarbarowy diabełek to bardzo smaczny wypiek, który należy do moich ulubionych ciast sezonowych. Kiedy tylko pojawi się rabarbar, w pierwszej kolejności przygotowuję właśnie to ciasto. Rabarbarowiec, bo tak również można je nazwać, składa się z kruchego spodu, masy budyniowo-rabarbarowej oraz puszystej pianki. Ciasto nosi nazwę diabełek, ponieważ jego dekoracją są rogi, które tworzymy przykładając łyżkę do pianki, po czym gwałtownie ją odciągamy.
Ciasto z rabarbarem jest bardzo łatwe w przygotowaniu, może nieco pracochłonne, ponieważ musimy dzień wcześniej zasypać cukrem rabarbar, by puścił sok, ale wydaje mi się, że nie jest to uciążliwe, należy po prostu zaplanować sobie ten wypiek dzień wcześniej.
Ciasto rabarbarowy diabełek to idealny deser na sezon wiosenno- letni. Świetnie smakuje z dodatkiem ulubionej kawy podczas relaksu w ogrodzie czy na tarasie. Serdecznie polecam Wam ten przepis, ponieważ ciasto rabarbarowe jest przepyszne. Piekę je naprawdę bardzo często i nigdy nie możemy się nim najeść, tak nam smakuje.
PRZEPIS NA CIASTO RABARBAROWY DIABEŁEK
Składniki
MASA RABARBAROWA
- 2 szklanki cukru
- 1 kilogram rabarbaru
- 3 budynie waniliowe
KRUCHE CIASTO
- 150 g masła
- 300 g mąki
- 60 g cukru
- 3 żółtka jaj (białek nie wyrzucać)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru wanilinowego
PIANKA
- 6 białek (użyć pozostałych z kruchego ciasta oraz 2 dodatkowych)
- 40 g proszku budyniu śmietankowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Wykonanie
- Rabarbar kroimy w paski. Zasypujemy cukrem, mieszamy, pozostawiamy na minimum 12 godzin.
- Z wszystkich składników na kruche ciasto ugniatamy kruche ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki.
- Sok, który powstał z zasypanego cukrem rabarbaru przecedzamy, dolewamy do niego wodę, by łącznie uzyskać około 800 ml płynu. Na jego bazie przygotowujemy budyń. Przygotowany budyń mieszamy z rabarbarem.
- Z lodówki wyjmujemy kruche ciasto. Wykładamy na dnie blachy o wymiarach 24×36 cm.
- Masę budyniową z rabarbarem przelewamy na ugnieciony spód.
- Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy budyń, proszek do pieczenia. Masę wylewamy, tworząc ostatnią warstwę naszego ciasta. Do masy przykładamy łyżkę i gwałtownie odciągamy robiąc tak co kawałek, tworząc „rogi”.
- Pieczemy przez 65-75 minut w 180 stopniach.