Czekoladowy 3 Bit



Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów zaliczanych do grupy ciast bez pieczenia. Zapewne wiele z Was miało okazję go jeść i delektować się jego cudownym smakiem. Co powiecie na 3 bita w czekoladowej wersji?

Czekoladowy 3 bit to ciasto, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Jest miłośnikiem wszystkiego, co czekoladowe, dlatego też postanowiłam przygotować dla niego tradycyjnego 3 bita w czekoladowej wersji. Powiem Wam, że taki czekoladowy 3 bit smakuje równie świetnie, jak tradycyjna wersja tego ciasta.

Czekoladowy 3 bit to bardzo szybkie i smaczne ciasto, które z pewnością zachwyci wasze podniebienia. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo nie wymaga pieczenia. Jeśli lubicie takie desery, koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

PRZEPIS NA CZEKOLADOWEGO 3 BITA

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto czekoladowy 3 bit.



Składniki

MASA CZEKOLADOWA

  • 2 budynie czekoladowe
  • 850 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml wrzątku

MASA ŚMIETANOWA

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 300 g herbatników
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie posypki czekoladowej

Wykonanie

  • Masa czekoladowa: W 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową. Całość gotujemy do uzyskania gęstego budyniu.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml wrzątku, wlewamy do ciepłego budyniu, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę odstawiamy do lekkiego zgęstnienia i przestygnięcia.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blachy wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę czekoladową, na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy masę krówkową, (można ją lekko podgrzać, by się lepiej rozprowadzała). Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotową śmietankę wykładamy na ciasto i posypujemy posypką czekoladową. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

10 + 7 =