Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów zaliczanych do grupy ciast bez pieczenia. Zapewne wiele z Was miało okazję go jeść i delektować się jego cudownym smakiem. Co powiecie na 3 bita w czekoladowej wersji?
Czekoladowy 3 bit to ciasto, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Jest miłośnikiem wszystkiego, co czekoladowe, dlatego też postanowiłam przygotować dla niego tradycyjnego 3 bita w czekoladowej wersji. Powiem Wam, że taki czekoladowy 3 bit smakuje równie świetnie, jak tradycyjna wersja tego ciasta.
Czekoladowy 3 bit to bardzo szybkie i smaczne ciasto, które z pewnością zachwyci wasze podniebienia. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo nie wymaga pieczenia. Jeśli lubicie takie desery, koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
PRZEPIS NA CZEKOLADOWEGO 3 BITA
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto czekoladowy 3 bit.
Składniki
MASA CZEKOLADOWA
- 2 budynie czekoladowe
- 850 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 120 ml wrzątku
MASA ŚMIETANOWA
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 1 puszka masy kajmakowej
- 300 g herbatników
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie posypki czekoladowej
Wykonanie
- Masa czekoladowa: W 200 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową. Całość gotujemy do uzyskania gęstego budyniu.
- Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml wrzątku, wlewamy do ciepłego budyniu, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę odstawiamy do lekkiego zgęstnienia i przestygnięcia.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blachy wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę czekoladową, na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzamy masę krówkową, (można ją lekko podgrzać, by się lepiej rozprowadzała). Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotową śmietankę wykładamy na ciasto i posypujemy posypką czekoladową. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.