Domowa ćwikła

Domowa Ćwikła


Domowa ćwikła do idealny dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych i przekąsek.

W każdym domu powinno znaleźć się, chociaż kilka słoiczków. Ćwikła przygotowana w domu smakuje wyśmienicie i nie można jej porównać do tej kupowanej w sklepie. Nie są one złe, jednak domowa to domowa. Chyba zgodzicie się z naszą opinią?

Domowa ćwikła nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków, wiemy co się w niej znajduje, ponieważ przygotowujemy ją sami.

Szukacie przepisu na smaczną domową ćwikłę? W tym wpisie znajdziecie domową recepturę na wyjątkową ćwikłę z przepisu mojej babci.



PRZEPIS NA DOMOWĄ ĆWIKŁĘ

Składniki:

  • 800 g buraków ćwikłowych (ok. 6 sztuk)
  • 5 łyżek chrzanu ze słoiczka
  • 8 łyżek octu jabłkowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  • Następnie gotujemy je do uzyskania miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości buraków. Przeważnie jest to ok. 50 minut.
  • Odlewamy wodę i czekamy aż wystygną.


  • Następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
  • Do startych buraczków dodajemy ocet, chrzan, cukier i sól, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Ćwikłę najlepiej odstawić na noc do lodówki, tak aby smaki się przeżarły i ewentualnie doprawić.
  • Tak przygotowaną ćwikłę przedkładamy do wyparzonych słoików.
  • Następnie zakręcamy i umieszczamy w nagranym do 120 stopni piekarniku na około 50 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 15

Dodaj komentarz

sześć − cztery =