Domowa ćwikła do idealny dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych i przekąsek.
W każdym domu powinno znaleźć się, chociaż kilka słoiczków. Ćwikła przygotowana w domu smakuje wyśmienicie i nie można jej porównać do tej kupowanej w sklepie. Nie są one złe, jednak domowa to domowa. Chyba zgodzicie się z naszą opinią?
Domowa ćwikła nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków, wiemy co się w niej znajduje, ponieważ przygotowujemy ją sami.
Szukacie przepisu na smaczną domową ćwikłę? W tym wpisie znajdziecie domową recepturę na wyjątkową ćwikłę z przepisu mojej babci.
PRZEPIS NA DOMOWĄ ĆWIKŁĘ
Składniki:
- 800 g buraków ćwikłowych (ok. 6 sztuk)
- 5 łyżek chrzanu ze słoiczka
- 8 łyżek octu jabłkowego
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
- Następnie gotujemy je do uzyskania miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości buraków. Przeważnie jest to ok. 50 minut.
- Odlewamy wodę i czekamy aż wystygną.
- Następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
- Do startych buraczków dodajemy ocet, chrzan, cukier i sól, wszystko dokładnie mieszamy.
- Ćwikłę najlepiej odstawić na noc do lodówki, tak aby smaki się przeżarły i ewentualnie doprawić.
- Tak przygotowaną ćwikłę przedkładamy do wyparzonych słoików.
- Następnie zakręcamy i umieszczamy w nagranym do 120 stopni piekarniku na około 50 minut.