Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto z zatopionymi w nim jabłkami, masą śmietankową i polewą czekoladową na wierzchu. To dzięki jabłkom powstaje charakterystyczna fala. Ciasto nie jest skomplikowane, a smakuje przepysznie. Do tego pięknie się prezentuje na talerzu.
Ciasto Fale Dunaju warto przygotować na wyjątkowe okazje takie jak święta, czy ważne rodzinne uroczystości. Będzie również doskonałą przekąską na co dzień do popołudniowej kawy, kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Jeśli lubicie przygotowywać nowe, ciekawe ciasta, o niebanalnym smaku to jest to propozycja właśnie dla Was!
CIASTO FALE DUNAJU Z JABŁKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: Blaszka 24×24 cm
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 180 g masła (temp. pokojowa)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 3-4 jabłka
Przygotowanie
Ciasto:
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku. Kolejno stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Ubite białka dodać do ciasta i całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i cynamon. Wymieszać do połączenia.
- Na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć jasną masę i wyrównać. Na nią wyłożyć masę z kakao i również wyrównać.
- Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Ułożyć na cieście jeden obok drugiego i lekko wcisnąć w ciasto.
- Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
Krem śmietankowy:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix, aby usztywnić masę. Krem wyłożyć na ciasto.
Polewa czekoladowa:
- Śmietankę na polewę mocno podgrzać. Następnie dodać kawałki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia, a następnie wylać na krem. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.
Zapraszam również do obejrzenia filmu, w którym możecie zobaczyć cały proces z przygotowywania tego pysznego ciasta.