Filet z kurczaka zapiekany w naczyniu żaroodpornym z marchewką i czosnkiem to bardzo łatwe do przygotowania danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację.
Przepis na to pyszne danie jest bardzo prosty, a składniki do jego przygotowania z pewnością znajdziecie w kuchennych szafkach i lodówce. Filet z kurczaka pieczony w aromatycznym sosie z dodatkiem marchewki jest soczysty i delikatny. Doskonałym dodatkiem do tego dania będą gotowane ziemniaczki, lub ryż i ulubiona surówka.
Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad, który posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, to filet z kurczaka zapiekany z marchewką będzie idealnym wyborem.
FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z MARCHEWKĄ – PRZEPIS
Składniki
- podwójny filet z kurczaka
- 2 marchewki
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- curry
- papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania
- Filet z kurczaka, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Marchew obrać i pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm.
- Miód, musztardę, przyprawy wymieszać ze sobą.
- Mięso umieścić w misce, polać powstałym sosem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać marchewkę i pokrojony w paseczki czosnek. Przykryć pokrywką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 50 minut.