Guacamole to nic innego jak pasta, która zazwyczaj przygotowana jest na bazie awokado. Idealnie komponuje się z przekąskami, chipsami czy tortillą.
Istnieje wiele ciekawych przepisów na przygotowanie domowego guacamole, ja tym razem postanowiłam przygotować je na bazie zielonego groszku. Tak przygotowana pasta bardzo często gości w naszym domu i uzupełnia poranne śniadanie w cenne składniki, które zawiera groszek.
Często także przygotowuję guacamole w formie dodatku do nachosów oraz innych przekąsek, kiedy odwiedzają nas znajomi.
Guacamole w ostatnim czasie stało się bardziej popularne niż dotychczas, coraz częściej gości na stole w wielu domach. Polecam i Wam skosztować, być może wpadnie w Wasze gusta smakowe. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na pyszne guacamole z groszku.
PRZEPIS NA GUACAMOLE Z GROSZKU
Składniki
- puszka zielonego groszku
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz, bazylia
- chilli – można pominąć
Wykonanie
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Groszek odcedzamy z zalewy. Możemy pozostawić dosłownie 2-3 łyżki zalewy, jeśli chcemy by guacamole było bardziej rzadkie i kremowe.
- Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę.
- Guacamole warto odstawić choć na chwilę by całość się „przeżarła”.
Takim guacamole można smarować, kanapki tortillę itp.