Idealne ogórki małosolne

Idealne ogórki małosolne

Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na ogórki małosolne, czyli krótko kiszone ogórki gruntowe. Ich wyjątkowy smak i chrupkość sprawiają, że są doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek czy kanapek. Osobiście uwielbiam chrupać je bezpośrednio ze słoja.



Największą zaletą tej receptury jest to, że wystarczy poświęcić jedynie godzinę pracy, by już za 3 dni cieszyć się chrupiącymi ogóreczkami. O czym warto pamiętać przygotowując ogórki małosolne?

– ogórki gruntowe powinny być jędrne, świeże i pozbawione uszkodzeń

– ogórki muszą być dokładnie umyte pod bieżącą wodą, aby zostały usunięte z nich wszelkie zanieczyszczenia

– ogórki najlepiej kiszą się w szklanych słojach lub kamionkowych garnkach

– im mniej składników tym lepiej

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku jak przygotować idealne ogórki małosolne.

IDEALNE OGÓRKI MAŁOSOLNE PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1,5 l wody
  • 4 gałązki kopru
  • 1 główka czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2 łyżki soli kamiennej

Z podanych proporcji składników otrzymamy 1 duży 3 litrowy słój.



Przygotowanie

1. Wodę przelać do garnka i zagotować. Dodać do niej 2 łyżki soli kamiennej do przetworów i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie odstawić do wystudzenia.

2. Ogórki dokładnie umyć i ułożyć ciasno w wyparzonym słoiku. Dodać kilka ząbków obranego czosnku, koperek oraz obrany korzeń chrzanu.

3. Ogórki zalać wodą z solą (powinny być przykryte zalewą), przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.

4. Słoik z ogórkami odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na ok. 3 dni. Gdy woda zacznie mętnieć, będzie to oznaczać, że ogórki są już gotowe do jedzenia.



Idealne ogórki małosolne przepis
Przepis na idealne ogórki małosolne
ogórki małosolne


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 68

Dodaj komentarz

8 − pięć =