Nic tak pięknie nie pachnie, jak kawa zaparzona o poranku. Dźwięk młynka mielącego kawę, odgłos przelewanej kawy, czy dźwięk, jaki wydaje filiżanka kładziona na spodku, to najlepsze budziki. Dla jednego idealna będzie kawa parzona, a dla innego kawa rozpuszczalna lub kawa bezkofeinowa. Kilka prób i każdy znajdzie coś dla siebie. Kawę warto pić bowiem poprawia koncentrację i skupienie. Skutecznie pobudza, poprawia nastrój i zwiększa czujność. Regularne spożywanie kawy może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Jej zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu i nic nie jest mu w stanie dorównać. Jaką więc najlepiej wybrać i na co warto zwrócić uwagę przy zakupie?
Wybieramy kawę krok po kroku
Każdy z nas pije inną kawę. Dla jednych latte macchiato, cappucino lub inne kawy mleczne to spełnienie marzeń. Dla innych jedyna właściwa kawa to ta na bazie espresso. Jeszcze inni skupiają się na tym, ile kofeiny ma kawa i jak bardzo może ich pobudzić. Każdy ma nieco innego potrzeby i preferencje. Jednak bez względu na to trzeba kupować kawę świadomie i z rozwagą. Najlepiej korzystać ze sprawdzonych stron, jak na przykład https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/kawy-i-herbaty, gdzie znajdziemy kawy z całego świata. Ważne jest pochodzenie ziaren kawy. Ma ono bezpośredni wpływ na jej smak. Kawa z różnych regionów świata ma charakterystyczne nuty smakowe i aromatyczne. Na przykład kawy z Ameryki Południowej często charakteryzują się delikatnymi nutami owocowymi, podczas gdy kawy z Afryki często mają intensywne, ziołowe aromaty. Kawa może być wypalana na różne sposoby, co ma wpływ na jej smak i aromat. Niektóre ziarna są delikatniej wypalane, co pozwala zachować bardziej wyrafinowany smak, podczas gdy inne mogą być mocniej wypalane, co nadaje kawie bardziej intensywny smak, ale czasem może sprawić, iż będzie również gorzka. Tak więc na stopień wypalania kaw warto zwrócić uwagę.
Ile kofeiny ma kawa?
Zawartość kofeiny w kawie może się różnić w zależności od rodzaju kawy, sposobu jej przygotowania oraz wielu innych czynników. Na przykład kawa robusta zawiera zazwyczaj więcej kofeiny niż kawa arabika. Sposób przygotowania kawy również ma znaczenie. Kawa parzona w ekspresie może zawierać więcej kofeiny niż kawa parzona metodą przelewową. Nie bez znaczenia jest stopień wypalenia ziaren kawy. Oczywiście, im więcej ziaren zmielimy, tym więcej kofeiny będzie zawierała nasza mała czarna. W takim razie, ile kofeiny ma kawa? Ogólnie rzecz biorąc, standardowa filiżanka kawy zawiera około 95 mg kofeiny w 240 ml płynu.
Jakie zalety ma regularne picie kawy?
Kofeina może poprawić nastrój i wywołać uczucie pobudzenia oraz podnosić poziom dopaminy, neuroprzekaźnika związanego z uczuciem przyjemności. Niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji. Dzienna dawka kofeiny może zmniejszać ryzyko rozwoju choroby Parkinsona, poprawić nastrój i wywołać uczucie pobudzenia oraz podnieść poziom dopaminy, neuroprzekaźnika związanego z uczuciem przyjemności. Badania wskazują, że picie kawy może pomagać w ochronie wątroby przed chorobami, takimi jak marskość wątroby i stłuszczenie wątroby. Sporo badań sugeruje również, że picie kawy może zmniejszać ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych, wydłużać życie i poprawiać jakość życia.
O której godzinie najlepiej pić ostatnią kawę?
Optymalny czas spożycia kawy może być zależny od wielu czynników, takich jak indywidualna tolerancja na kofeinę, harmonogram dnia, jakość snu i ogólny stan zdrowia. Wiele osób unika picia kawy po południu lub wieczorem, aby uniknąć zakłóceń w procesie zasypiania. Kofeina może utrudniać zasypianie i wpływać na jakość snu, dlatego warto ograniczyć spożycie kawy w drugiej połowie dnia. Dla jednych graniczną godziną jest 15.00, a dla innych okolice godziny 17.00. Wszystko zależy od naszego dobowego rytmu.