Krokiety z chleba tostowego
Krokiety z chleba tostowego to świetny pomysł na danie, które będzie idealnym pomysłem na obiad, a także imprezową przekąskę.
Do przygotowania tradycyjnych krokietów musimy usmażyć naleśniki, co zajmuje sporo czasu. Krokiety z chleba tostowego będą dla nich idealną alternatywą. Są dużo szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu, a równie smaczne. Domowe krokiety z chleba tostowego można przygotować w ekspresowym tempie.
Krokiety z chleba tostowego sprawdzą się idealnie jako danie obiadowe, przekąska na imprezę czy tradycyjna kolacja na ciepło. Świetnie smakują z dodatkiem tradycyjnego ketchupu lub sosu czosnkowego. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj: SOS CZOSNKOWY
PRZEPIS NA KROKIETY Z CHLEBA TOSTOWEGO
Składniki
- 8 kromek chleba tostowego
- 8 plastrów szynki
- 8 plastrów sera żółtego
- 2 jajka
- bułka tarta
- ketchup
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- olej
Wykonanie
- Każdą kromkę chleba pozbawić skórek, a następnie cienko rozwałkować przy użyciu wałka do ciasta.
- Następnie każdy kawałek posmarować ketchupem, a następnie nałożyć plaster szynki i sera żółtego.
- Każdą kromkę z serem i szynką kolejno zwijać w rulonik.
- Jajka wbić na talerz i roztrzepać przy użyciu widelca. Doprawić solą, papryką słodką i pieprzem.
- Każdego krokieta obtoczyć kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na złoty kolor z każdej strony.