Młoda kapusta smakuje o wiele lepiej niż ta w zimie. Gotuje się dużo szybciej, dlatego też dania z jej dodatkiem są bardzo szybkie. Młoda kapusta jest dodatkowo bardzo delikatna, soczysta i słodkawa. Przygotowane z jej dodatkiem łazanki nie wymagają dużej ilości przypraw, wystarczy jedynie pieprz i sól.
Łazanki z młodą kapustą i serem to danie, które w sezonie kapuścianym pojawia się w naszym domu bardzo często. Każdy je uwielbia, a ja bardzo lubię je przygotowywać, gdyż robi się je bardzo szybko. Dodatek białego sera, bogatego w białko, sprawia, że łazanki są bardzo sycące i smaczne.
Dodatkowo polecam Wam wypróbowanie innych przepisów z dodatkiem młodej kapusty, które również na pewno Wam posmakują:
- Zapiekanka z młodą kapustą i ziemniakami
- Młoda kapusta z pomidorami
- Naleśniki z młodą kapustą
- Klopsiki w młodej kapuście
- Kurczak pod kolorową pierzynką
- Placki z młodej kapusty
PRZEPIS NA ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I SEREM
Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 40 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 160 g makaronu łazanki
- 1 łyżka masła
- 160 g kiełbasy wiejskiej
- 500 ml wody
- 250 g białego sera
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Młodą kapustę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i przekrawamy na ćwiartki. Drobno siekamy nożem lub za pomocą mandoliny. Tak posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy pod przykryciem, przez około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie odciskamy z nadmiaru wody.
- Na patelnię przekładamy masło i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dusimy do zarumienienia. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i przekładamy do cebuli, podsmażamy.
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na patelnię z cebulą i kiełbasą. Podsmażamy przez 5 minut i dodajemy odciśniętą z wody kapustę.
- W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy na patelnię. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zdejmujemy z palnika i dodajemy biały ser. Całość mieszamy, tak by ser oblepił pozostałe składniki.