Makowiec z ciasta francuskiego i gotowej masy makowej to rewelacyjny wypiek dla leniwych, a także tych, którzy nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni.
Przepis na roladę makową, którą przygotowałam jest bardzo prosty a sam makowiec naprawdę szybki do zrobienia. Wystarczy na cieście francuskim rozsmarować masę makową i zwinąć w rulonik. Następnie upiec i gotowe. Wydaje się bardzo prosty? I taki właśnie jest!
Makowiec z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się na święta, jako dodatek do ulubione kawy, a także na rodzinne spotkania czy domowe imprezy. Zapraszam na przepis, bo rolada makowa smakuje naprawdę świetnie.
MAKOWIEC Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g gotowej masy makowej
Dodatkowo
- żółtko do posmarowania
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Wykładamy masę makową, rozsmarowując ją po całej powierzchni ciasta.
- Ciasto z makiem zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku.
- Roladę wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 35 minut, grzanie góra-dół.
Ciasto super. Szybkie i bardzo dobre.