Naleśniki z młodą kapustą i twarogiem to pyszne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Połączenie młodej kapusty z twarogiem smakuje naprawdę rewelacyjnie, a całość zawinięta w naleśnika daje nam pyszne danie, które polecam każdemu z Was. Sezon na młodą kapustę nie trwa zbyt długo, dlatego też warto go wykorzystać, przygotowując te pyszne naleśniki z młodą kapustą i twarogiem.
Przygotowanie dania należy rozpocząć od usmażeniu naleśników, a następnie przygotować farsz. Pamiętajcie, by go dobrze doprawić, by całe danie nie było zbyt mdłe. Naleśniki z młodą kapustą i serem można podawać same lub z dodatkiem sosu czosnkowego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
NALEŚNIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I TWAROGIEM – PRZEPIS
Składniki
Farsz z młodą kapustą i serem
- 1/2 główki młodej kapusty
- 250 ml bulionu
- 250 g twarogu
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- 1 łyżeczka masła
Naleśniki
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml wody gazowanej
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
- Składniki na naleśniki przełożyć do jednej miski, wymieszać. Ciasto może wyjść nieco za rzadkie lub nieco za gęste, wszystko zależy od wielkości jajek, dlatego też należy odpowiednio dodać wody lub mąki, by miało idealną konsystencję. Gotowe ciasto odstawić na około 30 minut by odpoczęło. Naleśniki smażyć na patelni posmarowanej olejem na złoty kolor z obu stron.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, resztę poszatkować za pomocą noża lub na mandolinie. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 6 minut. Po zagotowaniu odcedzić.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać kapustę. Całość razem podsmażać przez kilka minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Do farszu dodać twaróg, szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki, wymieszać. Farsz powinien być dobrze doprawiony, w innym wypadku naleśniki z kapustą i serem będą mdłe.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, rozsmarować pozostawiając wole boki. Dwa przeciwne boki złożyć do środka, a następnie zwijać w rulonik.
- Naleśniki podsmażyć na patelni z odrobiną masła.