Napoleonka to bardzo popularne na całym świecie ciasto, które każdy uwielbia. Tradycyjna napoleonka składa się z płatów ciasta francuskiego przełożonych puszystym kremem. W Polsce znana także jako kremówka papieska. Przepisów i pomysłów na serwowanie napoleonki jest naprawdę wiele. Możemy przygotować ją w sposób tradycyjny na cieście francuskim, na herbatnikach, krakersach, a także na gofrach.
Ja tym razem wybrałam tą ostatnią wersją, dlatego też w tym wpisie przed Wami pyszna i ekspresowa w przygotowaniu napoleonka na gofrach. Połączenie miękkich gofrów z puszystą i budyniową masą to prawdziwy raj dla podniebienia.
Ciasto napoleonka na gofrach jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu a dodatkowo nie wymaga pieczenia. Ja bardzo lubię takie desery, co zapewne wiele z Was już zdążyło zauważyć. Jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasta bez pieczenia, koniecznie śledźcie mojego bloga, ponieważ takich przepisów z pewnością będzie przybywać.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na napoleonkę na gofrach. Pyszne, szybkie i bardzo łatwe ciasto, które z pewnością zachwyci każdego łakomczucha.
PRZEPIS NA NAPOLEONKĘ NA GOFRACH
Składniki
- 1,2 l mleka
- 180 g cukru
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g mąki pszennej
- ok. 20 gofrów
- cukier puder
Przygotowanie
- Szklankę mleka przelać do miseczki, dodać budynie, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy, całość wymieszać do powstania gładkiej masy.
- Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową, całość gotować na małym gazie, ciągle mieszając. Gotować do momentu uzyskania gęstego budyniu.
- Po ugotowaniu zdjąć z gazu, przykryć folią spożywcza, tak, aby dotykała wierzchniej warstwy budyniu (wówczas unikniemy powstania kożucha), pozostawić do ostygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na krem. Ciągle ubijając dodawać po łyżce przestygniętego budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu budyniowego.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć warstwę gofrów. Na gofrach rozprowadzić przygotowany krem budyniowy. Wierz przykryć goframi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.