Papryka konserwowa
Papryka konserwowa na occie, inaczej też papryka marynowana to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę, zaraz po ogórkach kiszonych. Marynowana papryka czerwona jest bardzo łatwa w przygotowaniu i stanowi siewny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek czy przekąsek.
Jak zrobić paprykę konserwową?
Przepis na paprykę marynowaną w occie jest naprawdę bardzo łatwy, a samo przygotowanie papryki marynowanej wcale nie jest pracochłonne. Wystarczy pokroić paprykę, przygotować zalewę i pozostałe składniki i umieścić wszystko w słoikach. Następnie zapasteryzować przez 2 minut i pyszna papryka marynowana gotowa.
Tak przygotowaną paprykę konserwową bardzo często wykorzystuję jako dodatek do obiadu, na kanapkę, do sałatek, zapiekanek obiadowych a czasem nawet kładę ją na talerzu i jemy ja jako przekąskę, szczególnie podczas rodzinnych spotkań czy imprez domowych.
Zazwyczaj, kiedy papryka na promocji kupuję większą ilość i przygotowuję po kilka słoiczków marynowanej papryki, by móc się cieszyć jej cudownym smakiem przez długi czas.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną paprykę marynowaną w occie, która smakuje naprawdę rewelacyjnie. Stanowi świetny dodatek do wielu dań i sałatek i nie tylko. Śmiało możecie zaserwować ją solo, jako przekąska na domówkę, szczególnie do napoi wysokoprocentowych.
PRZEPIS NA PAPRYKĘ MARYNOWANĄ
Składniki
- 2 kg papryki czerwonej
- 16-18 ziaren ziela angielskiego
- 8-9 liści laurowych
- 8-9 ząbków czosnku
- gorczyca
- olej
ZALEWA
- 1500 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 150 g cukru
- 2 płaskie łyżki soli
Z podanej ilości składników powinno wyjść ok. 8-9 słoików o pojemności 0,5l.
Wykonanie
- Paprykę myjemy, oczyszczamy, a następnie kroimy w słupki.
- Na dnie każdego słoika umieszczamy dwa ziarenka ziela angielskiego, jeden liść laurowy, ząbek czosnku oraz szczyptę gorczycy. Słoiki powinny być wcześniej dokładnie umyte i wyparzone.
- Pokrojoną paprykę umieszczamy w słoikach o pojemności 0,5 l.
- Przygotowujemy zalewę: w rondelku zagotowujemy wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z papryką, na wierzch każdego słoika dodajemy po łyżce oleju.
- Mocno zakręcamy słoiki, a następnie pasteryzujemy przez 2 minuty, od momentu zagotowania. Delikatnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy na ściereczkę do góry dnem. Kiedy słoiki będą już zimne, wynosimy w chłodne miejsce.