Pierniczki nadziewane

Pierniczki z powidłem śliwkowym

Mięciutkie pierniczki nadziewane powidłem śliwkowym. Niesamowicie smaczne, aromatyczne i lekko wilgotne od powidła. Można się nimi zajadać zaraz po upieczeniu lub zachować na święta. Zapach unoszący się w domu podczas ich pieczenia jest niesamowity! Wprowadza miłą i świąteczną atmosferę. Jeśli macie ochotę na pyszne domowe pierniczki nadziewane, zapraszam na przepis!



PRZEPIS NA PIERNICZKI NADZIEWANE

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżki kawy zbożowej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 160 g cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko + dodatkowe do posmarowania
  • 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka

Nadzienie: powidła śliwkowe

Dekoracja: wedle uznania



Wykonanie

  1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać kakao, kawę zbożową, płynny, ciepły miód i wymieszać. Ciągle mieszając dodawać cukier, sodę, przyprawę do piernika, masło oraz jajko. Dolewać stopniowo po łyżce mleka, zagniatając ręką do momentu, aż ciasto będzie jednolite, przypominające konsystencję kruchego ciasta. Wyrabiać przez około 10 minut.

  2. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wykrawać pierniczki, u mnie w kształcie kółeczek.

  3. Pierniczki układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki nadziewać za pomocą szprycy.

  4. Pierniczki udekorować wedle uznania.


Pierniczki z powidłem śliwkowym przepis
Przepis na pierniczki z powidłem śliwkowym
Pierniczki z powidłem śliwkowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1675

1 komentarz

Dodaj komentarz

cztery + 2 =