Mięciutkie pierniczki nadziewane powidłem śliwkowym. Niesamowicie smaczne, aromatyczne i lekko wilgotne od powidła. Można się nimi zajadać zaraz po upieczeniu lub zachować na święta. Zapach unoszący się w domu podczas ich pieczenia jest niesamowity! Wprowadza miłą i świąteczną atmosferę. Jeśli macie ochotę na pyszne domowe pierniczki nadziewane, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA PIERNICZKI NADZIEWANE
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżki kawy zbożowej
- 2 łyżki płynnego miodu
- 160 g cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła
- 1 jajko + dodatkowe do posmarowania
- 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
Nadzienie: powidła śliwkowe
Dekoracja: wedle uznania
Wykonanie
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać kakao, kawę zbożową, płynny, ciepły miód i wymieszać. Ciągle mieszając dodawać cukier, sodę, przyprawę do piernika, masło oraz jajko. Dolewać stopniowo po łyżce mleka, zagniatając ręką do momentu, aż ciasto będzie jednolite, przypominające konsystencję kruchego ciasta. Wyrabiać przez około 10 minut.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wykrawać pierniczki, u mnie w kształcie kółeczek.
- Pierniczki układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki nadziewać za pomocą szprycy.
- Pierniczki udekorować wedle uznania.
Wychodzą mięciutkie od razu, polecam !