Roladki z kurczaka z serem pleśniowym i orzechami

Roladki z kurczaka z serem pleśniowym i orzechami

Super pomysł na wyjątkowy i pyszny obiad! Roladki z kurczaka z serem pleśniowym i orzechami z dodatkiem dżemu żurawinowego. Aromatyczne, delikatne i cudowne w smaku! To roladki z kurczaka nie dość, że świetnie smakują, to na dodatek są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na specjalne okazje, a także na obiad w zwykły dzień. Jeśli lubicie nowe smaki, zapraszam do zapoznania się z przepisem!



ROLADKI Z KURCZAKA Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 4 łyżki dżemu żurawinowego
  • 60 g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów nerkowca
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej


Wykonanie

  • Kurczaka umyć i oczyścić z błonek i chrząstek. Następnie oba filety przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze, a następnie rozbić. Miałam dwa filety, po rozcięciu wyszło 4 kawałki. Każdy kawałek mięsa doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Na każdy kawałek mięsa wyłożyć po łyżeczce dżemu żurawinowego, rozsmarować po całej powierzchni.
  • Ser z niebieską pleśnią pokroić w kostkę, wyłożyć na mięso. Orzechy nerkowca drobno posiekać, również wyłożyć na mięso. Następnie kawałki mięsa z nadzieniem zwinąć w roladki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 60 minut, grzanie góra-dół. Około 10 minut przed końcem można odkryć naczynie, by roladki się nieco zarumieniły.
  • Otrzymany sos odlać do rondelka, dodać mąkę wymieszaną w odrobinie wody, wymieszać. Całość podgrzewać do uzyskania gęstego sosu. Roladki podawać z sosem.


Roladki z kurczaka z serem pleśniowym i orzechami przepis
Przepis na roladki z kurczaka z serem pleśniowym i orzechami
Roladki z kurczaka z serem pleśniowym i orzechami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 8

Dodaj komentarz

trzy × pięć =