Warstwowa sałatka na krakersach to idealna opcja na święta i inne domowe imprezy. Sałatka wygląda jak ciasto, dzięki czemu świetnie prezentuje się na stole, a dodatkowo smakuje rewelacyjnie.
Sałatkę tworzą 3 warstwy krakersów, które przełożone są różnymi pastami. Całość z dodatkiem miękkich, lekko słonych krakersów smakuje rewelacyjnie. Dodatkowo sałatkę się bardzo fajnie serwuje, ponieważ łatwo można ją pokroić w miejscu łączenia krakersów. Wówczas zyskujemy bardzo ładną i smaczną porcyjkę sałatki w nowoczesnym stylu.
Sałatka warstwowa na krakersach z pewnością zachęci niejednego gościa. W moim domu zrobiła ogromne wrażenie na mojej rodzinie i bardzo im smakowała. Sałatka błyskawicznie zniknęła ze stołu i na kolejny raz na pewno zrobię większą porcję.
Kolejną zaletą sałatki jest to, że można w dowolny sposób modyfikować jej wielkość. Dlatego też wymiary naszej sałatki można dostosować do tego, jaką liczbę porcji potrzebujemy na daną okazję.
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne sałatki serwowane w salaterkach i macie ochotę na coś nowego, sałatka warstwowa na krakersach będzie idealnym wyborem. Jestem pewna, że pozytywnie Was zaskoczy swoim smakiem i z chęcią przygotujecie ją na nie jedną imprezę.
PRZEPIS NA WARSTWOWĄ SAŁATKĘ NA KRAKERSACH
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 g sera żółtego
- 4 jajka (ugotowane)
- 4 małe ogórki konserwowe
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 27 krakersów
Wykonanie
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, dodać odrobinę pieprzu.
- Ser żółty i ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ogórków i sera dodać 2 łyżki sosu, całość wymieszać tworząc pastę.
- Na blaszce ułożyć 9 krakersów (3×3) a na nie wyłożyć przygotowaną pastę. Przykryć drugą warstwą krakersów.
- Tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać do niego łyżkę sosu. Wyłożyć na krakersy, a na tuńczyka kolejną warstwę krakersów.
- Białka oddzielić od żółtek, zetrzeć osobno na tarce. Do białek dodać 2 łyżki sosu, wymieszać. Gotową pastę wyłożyć na krakersy.
- Starte na tarce żółtka wysypać na białka.
- Szczypiorek pokroić i posypać na wierzch sałatki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by krakersy zmiękły.