Makaron to jeden z głównych składników wielu zup, dań obiadowych, a także sałatek. Z jego dodatkiem można wyczarować naprawdę smaczne i szybkie sałatki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie do pracy, kolację, a także jako poczęstunek w przypadku wizyty przyjaciół.
Sałatkę z makaronem możemy przygotować wcześniej i podawać na drugi dzień, nie martwiąc się o to, że puści wodę. Na drugi dzień smakuje nawet lepiej, ponieważ wszystkie składniki się przegryzą.
Przepisów na sałatkę z makaronem jest naprawdę mnóstwo. Możemy w dowolny sposób łączyć składniki i wyczarować coś nowego i bardzo smacznego. Sałatka z makaronem, szynką, papryką i kukurydzą z pewnością jest Wam dobrze znana. Ja dodałam do niej jeszcze ogórka, cebulkę i odrobinę czosnku, aby była bardziej wyrazista. Oczywiście sam czosnek możecie pominąć, szczególnie jeśli będziecie ją zabierać ze sobą do pracy.
Sałatka z makaronem i szynką śmiało może zagościć na liście świątecznych sałatek, ponieważ jest ona naprawdę smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu. Koniecznie musicie jej skosztować.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MAKARONEM I SZYNKĄ
Składniki
- 200 g ulubionego makaronu
- kilka ogórków konserwowych (w zależności od wielkości)
- 1 papryka czerwona
- 300 g szynki konserwowej
- 1 cebula czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Szynkę, paprykę, cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę.
- Kukurydze odsączamy z zalewy.
- Majonez mieszamy z jogurtem i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy do nich sos i wszystko mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Smaczna 🙂