Sałatka z tuńczykiem to bardzo klasyczna przystawka, która zachęca nas nie tylko swoim zapachem i smakiem, ale także lekkością.
Idealnie sprawdzi się dla osób będących na diecie. Wystarczy, że majonez, zastąpimy jogurtem naturalnym i uzyskamy fit sałatkę z tuńczyka w zdrowym wydaniu.
Pyszna sałatka z tuńczykiem – szybka w przygotowaniu, ze składników, które na pewno macie w swoich lodówkach. Jest bardzo smaczna i uniwersalna, sprawdzi się na rodzinną imprezę, święta, a także jako posiłek do pracy. W tym przypadku cebulę możemy zastąpić szczypiorkiem z wiadomych powodów 🙂
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka
- 150 g sera żółtego
- 3 średniej wielkości marchewki
- 2 cebule
- 1 mały majonez
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Marchewkę gotujemy do miękkości, po czym ścieramy na tarce.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Jajka gotujemy na twardo, po czym oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy osobno na tarce.
- Ser żółty ścieramy na tarce.
- Tuńczyka odsączamy z wody.
- Układamy kolejno warstwy: tuńczyk, ser żółty, marchewka, cebula, białka, majonez, żółtka, tuńczyk.