Schab w marynacie kebab

Schab w marynacie kebab

Schab to jedno z najczęściej wybieranych mięs zaraz po filecie z kurczaka. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, w różnych marynatach i przyprawach.



W naszym domu, pewnie w wielu innych również króluje przyprawa kebab-gyros. Bardzo często używam jej do kurczaka. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do mięsa wieprzowego i przygotowałam schab w marynacie kebab. Mięso wyszło bardzo soczyste i aromatyczne, idealnie doprawione i mięciutkie. W połączeniu z ziemniaczkami i surówką to prawdziwy raj dla podniebienia.

Przepis na schab w marynacie kabab wcale nie jest skomplikowany, a całe danie robi się naprawdę szybko i bezproblemowo. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

SCHAB W MARYNACIE KEBAB – PRZEPIS

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros


Wykonanie

  • Schab myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry, (jak na tradycyjne kotlety). Delikatnie rozbijamy i nacieramy z obu stron przyprawą kebab-gyros.  
  • Ketchup, musztardę, majonez oraz pieprz mieszamy ze sobą. 
  • Do miseczki z przykryciem przekładamy mięso, dodajemy przygotowaną marynatę ketchupową i mieszamy. Tak zamarynowany schab szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę zamarynowanego schabu, następnie układamy cebulę, kolejną warstwę mięsa a na nim rozkładamy drugą warstwę cebuli. 
  • Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 90 minut, grzanie góra-dół. 


Schab w marynacie kebab
Schab w marynacie kebab


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziewięć − cztery =