Schab to jedno z najczęściej wybieranych mięs zaraz po filecie z kurczaka. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, w różnych marynatach i przyprawach.
W naszym domu, pewnie w wielu innych również króluje przyprawa kebab-gyros. Bardzo często używam jej do kurczaka. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do mięsa wieprzowego i przygotowałam schab w marynacie kebab. Mięso wyszło bardzo soczyste i aromatyczne, idealnie doprawione i mięciutkie. W połączeniu z ziemniaczkami i surówką to prawdziwy raj dla podniebienia.
Przepis na schab w marynacie kabab wcale nie jest skomplikowany, a całe danie robi się naprawdę szybko i bezproblemowo. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
SCHAB W MARYNACIE KEBAB – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
Wykonanie
- Schab myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry, (jak na tradycyjne kotlety). Delikatnie rozbijamy i nacieramy z obu stron przyprawą kebab-gyros.
- Ketchup, musztardę, majonez oraz pieprz mieszamy ze sobą.
- Do miseczki z przykryciem przekładamy mięso, dodajemy przygotowaną marynatę ketchupową i mieszamy. Tak zamarynowany schab szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę zamarynowanego schabu, następnie układamy cebulę, kolejną warstwę mięsa a na nim rozkładamy drugą warstwę cebuli.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 90 minut, grzanie góra-dół.