Rewelacyjny w smaku i prosty do zrobienia sernik na zimno na biszkoptach. Ten pyszny serniczek to idealny pomysł na smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku prostych składników, takich jak galaretka, serek z wiaderka, śmietanka kremówka i okrągłe biszkopty.
Sernik na zimno możemy przygotować w różnych kompozycjach smakowych. Dzięki temu za każdym razem smakuje i wygląda inaczej. Ja postawiłam na wersję fioletowo-żółtą. Kolory te uzyskałam dzięki galaretce ametystowej i cytrynowej. Na pewno pojawi się pytanie, gdzie zakupić taką fioletową galaretkę? Otóż ja kupiłam ją w sklepie Auchan. Wydaje mi się, że w innych większych marketach również będzie dostępna.
Przepis na sernik na zimno jest banalnie prosty. Wystarczy ubić śmietankę, połączyć ją z serem z wiaderka, podzielić na pół i połączyć z galaretkami. Wyłożyć kolejno na herbatniki i poczekać aż całość nam stężeje.
Zapraszam serdecznie na pyszny sernik na zimno na biszkoptach. Pyszny, lekki i łatwy do zrobienia deser, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTACH
Składniki
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka ametystowa wieloowocowa
- 200 ml śmietanki 30%
- 500 g sera z wiaderka
- 1/2 paczki okrągłych biszkoptów
Wykonanie
- Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę biszkoptów.
- Galaretkę ametystową rozpuszczamy w 250 ml wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ciągle ubijając, dodajemy partiami serek z wiaderka. Powstałą masę dzielimy na dwie części.
- Do jednej z nich dodajemy przestygniętą galaretkę ametystową, mieszamy przy pomocy miksera. Tak przygotowaną masę wylewamy na tortownicę. Całość wstawiamy do lodówki.
- Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przy pomocy miksera łączymy z masą serową. Gotową masę wylewamy na zastygniętą masę ametystową.
- Całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.