
Sernik na kruchym spodzie to smaczny i prosty w przygotowaniu wypiek, który doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Połączenie masy serowej, kruchego ciasta i polewy z białej czekolady z dodatkami to kompozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Przepis na sernik na kruchym spodzie jest bardzo łatwy i nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych, dlatego nawet jeśli nie pieczesz ciast na co dzień, to gwarantuję, że postępując zgodnie z instrukcjami, sernik wyjdzie idealny.
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE PRZEPIS
Liczba porcji: 12-16 | Czas przygotowania: ok. 2 godz. | Poziom trudności: łatwy
Składniki
Kruche ciasto
- 3 żółtka
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 140 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 500 g serka z wiaderka
- 500 g twarogu w kostce
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 40 g mąki pszennej
Polewa
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- do dekoracji: skórka z pomarańczy, orzechy, daktyle, rodzynki
Przygotowanie
- Kruche ciasto
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka. Całość zagnieść na jednolite ciasto za pomocą robota. Przełożyć do blaszki 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać za pomocą widelca i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec w 180 stopniach przez 15 minut.
- Masa serowa
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę.
Twaróg w kostce zblendować lub przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z serem z wiaderka. Dodać proszek budyniowy, mąkę i wymieszać. Całość stopniowo dodawać do ubitych jajek, miksując na małych obrotach.
Gotową masę serową przełożyć na podpieczony spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 170 stopniach przez 60 minut. Cisto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Polewa czekoladowa
Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Polać przestygnięty sernik. Wierzch udekorować dodatkami.



Ciasto wyszło przepyszne. Spód był idealnie kruchy, a sernik delikatny i puszysty. Uczta dla podniebienia.