Sałatka jarzynowa, nazywana także sałatką warzywną to jedna z najpopularniejszych w naszym kraju sałatek. Składa się ona, jak sama nazwa mówi z jarzyn, takich jak marchewka, pietruszka, ogórki kiszone, cebula, zielony groszek oraz jajek. Dodatek stanowi sos majonezowy, który nadaje sałatce kremowego smaku.
W naszym domu sałatka jarzynowa gości od zawsze, pojawia się ona na każdych świętach i innych, większych okazjach. Nasza domowa sałatka jarzynowa w swoim składzie nie posiada ziemniaków, taką ją zapamiętałam z czasów dzieciństwa i taką także robię. Niektórzy nie wyobrażają sobie sałatki jarzynowej bez dodatku ziemniaków, ja zaś je pomijam i taka sałatka jarzynowa smakuje mi najbardziej.
A jaki jest Wasz przepis na sałatkę jarzynową? Jakie składniki są obowiązkowe, a które pomijacie? Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu oraz dzielenia się swoimi opiniami na temat sałatki jarzynowej w komentarzach.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ
Składniki
- 3 marchewki
- 5 jaj
- 8 ogórków konserwowych,
- pietruszka,
- ½ puszki groszku,
- 1 mała cebula
- jabłko
Sos
- 100 g majonezu
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka musztardy
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Marchewkę, pietruszkę, jajka ugotować w osolonej wodzie.
- Groszek odcedzić z zalewy.
- Jajka, marchewkę, jabłko obrać, pokroić w kostkę.
- Pietruszkę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Ogórki oraz cebulę pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki na sos umieścić w misce i wymieszać.
- Warzywa i sos dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę odstawić na godzinkę by się przeżarła.