Ciasto Smerfetka bez pieczenia to bardzo smaczny deser. Jest bardzo lekki, delikatny, puszysty, wręcz orzeźwiający. Nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek wygląda bardzo ciekawie. A wszystko dzięki niebieskim galaretkom o smaku borówkowym.
Zazwyczaj do wykonywania różnego rodzaju ciast wykorzystujemy tradycyjne galaretki – truskawkową, malinową, brzoskwiniową czy agrestową. Galaretka borówkowa ma ciekawy niebieski kolor i świetny smak. Dzięki temu ciasto jest nietuzinkowe i ciekawe.
Ciasto smerfetka to idealny deser na każdą okazję. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też każdy z Was może się skusić na ten smakołyk i przygotować go w swoim domu. Jestem pewna, że takie ciasto zachwyci każdego gościa.
W naszym domu, kiedy przygotowaliśmy go pierwszy raz na przyjęcie urodzinowe dzieciaków, wszyscy byli zachwyceni tym nietypowym deserem, ze względu właśnie na niego kolor. Jestem pewna, że w Waszym domu także zrobi furorę.
PRZEPIS NA CIASTA SMERFETKA
Składniki
MASA
- 1 kg sera twarogowego
- 2 galaretki niebieskie
- 500 ml wody
- 1/2 szklanki cukru
- 500 ml śmietany 30%
GALARETKA
- 2 galaretki niebieskie
- 800 ml wody
DODATKOWO
- 300 g herbatników
Przygotowanie
- Blachę o wymiarach 24×36 wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej pierwszą warstwę herbatników.
- 2 galaretki rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do przestygnięcia.
- Śmietanę 30% ubić z dodatkiem cukru. Do ubitej śmietany dodajemy twaróg, ciągle ubijając na mniejszych obrotach. Do gotowej masy serowej wlewamy małym strumieniem przestygniętą galaretkę.
- Połowę masy wykładamy na herbatniki. Następnie układamy drugą warstwę herbatników, a na nią rozprowadzamy pozostałą masę. Ciasto wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy galaretkę – 2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia.