Surówka z łodygi brokuła

Surówka z łodygi brokuła

Z łodygi brokuła, którą wyrzucasz do kosza można zrobić przepyszną surówkę do obiadu. Wystarczy 5 minut i gotowe!



Brokuł jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw o silnym działaniu prozdrowotnym. Jednak mało kto wie, że łodyga brokuła jest równie wartościowa i pełna cennych składników odżywczych co jego kwiaty. Łodyga brokuła jest jadalna i bogata w witaminy, minerały oraz błonnik, dlatego następnym razem, zamiast wyrzucać ten cenny składnik do kosza przygotuj z niego pyszną surówkę do obiadu. Oto przepis na smaczną surówkę z łodygi brokuła w roli głównej.

Składniki

  • 1 duża łodyga brokuła
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu


Przygotowanie

1. Łodygę brokuła obrać z twardej skóry i umyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Jabłko obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i również zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

3. Łodygę brokuła połączyć z jabłkiem, dodać majonez i przyprawić szczyptą soli oraz pieprzu.

4. Całość wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu.



przepis na surówkę z łodygi brokuła
Surówka z łodygi brokuła przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 25

Dodaj komentarz

6 − sześć =