Z łodygi brokuła, którą wyrzucasz do kosza można zrobić przepyszną surówkę do obiadu. Wystarczy 5 minut i gotowe!
Brokuł jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw o silnym działaniu prozdrowotnym. Jednak mało kto wie, że łodyga brokuła jest równie wartościowa i pełna cennych składników odżywczych co jego kwiaty. Łodyga brokuła jest jadalna i bogata w witaminy, minerały oraz błonnik, dlatego następnym razem, zamiast wyrzucać ten cenny składnik do kosza przygotuj z niego pyszną surówkę do obiadu. Oto przepis na smaczną surówkę z łodygi brokuła w roli głównej.
Składniki
- 1 duża łodyga brokuła
- 1 jabłko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
1. Łodygę brokuła obrać z twardej skóry i umyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Jabłko obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i również zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
3. Łodygę brokuła połączyć z jabłkiem, dodać majonez i przyprawić szczyptą soli oraz pieprzu.
4. Całość wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu.