Szarlotka to jedno z najlepszych i najpopularniejszych ciast. Najczęściej przygotowywana jest jesienią, kiedy w naszym kraju rozpoczyna się sezon na jabłka. Połączenie słodkich jabłek z puszystym ciastem to idealny duet.
Największym minusem szarlotki, jest czas, którego potrzebujemy do jej przygotowania. Oczywiście każda minuta jest warta poświęcenia do upieczenia szarlotki, jednak nie zawsze mamy na to czas. Zapewne wiecie, że bardzo lubię szybkie rozwiązania i wypieki, dlatego też dzisiaj na moim blogu szybka szarlotka, którą można przygotować w zaledwie 5 minut.
Przepis na szarlotkę jest bardzo prosty. Do jej przygotowania potrzebne Wam będą oczywiście jabłka, jajka, mleko, mąka, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon. Większość składników z pewnością wiele z Was posiada w swojej kuchni.
Szarlotka w 5 minut jest naprawdę banalnie prosta do zrobienia. Idealnie sprawdzi się jako smaczny, jesienny deser, kiedy najdzie Was ochota na małe co nieco.
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ W 5 MINUT
- 4-5 jabłek (w zależności od wielkości)
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 100 ml mleka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
- Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki i usunąć z nich środek. Następnie każdy kawałek pokroić na paseczki.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć na nią pokrojone jabłka.
- Jabłka posypać łyżeczką cynamonu, wymieszać.
- Jajka wbić do miski, dodać cukier, całość ubić przy pomocy miksera.
- Następnie dodać mleko, wymieszać mikserem.
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt wanilinowy. Wymieszać przy pomocy miksera.
- Gotową masą zalać blaszkę z jabłkami. Masę dokładnie rozprowadzić szpatułką po całej powierzchni.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra dół.