Szarlotka to najlepsze ciasto, jakie znam. Chociaż istnieje wiele różnych przepisów na idealną szarlotkę, jestem pewna, że każda smakuje równie dobrze. Na moim blogu znajdziecie przepisy na szalotkę w różnych wersjach, jak na przykład:
Tym razem przygotowałam szarlotkę z bitą śmietaną na biszkopcie. Jest delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek musu jabłkowego sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i słodkie. Szarlotkę przygotowuje najczęściej jesienią, kiedy w naszym kraju jest sezon jabłkowy. Wówczas szarlotka smakuje najlepiej. W ciągu roku czasem również pojawia się w naszym domu, bo każdy ją uwielbia.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszną szarlotkę z bitą śmietaną. Szybkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki
BISZKOPT
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MUS JABŁKOWY
- 5 średniej wielkości jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżeczka cynamonu
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 ml serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- Starta czekolada
Wykonanie
- Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
- Kolejno dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
- Kiedy masa będzie odpowiednio puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
- Przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę 24×36 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dodać cynamon i sproszkowaną galaretkę. Całość wymieszać i wyłożyć na przestygnięty biszkopt. Wstawić do lodówki, by mus jabłkowy stężał. Jeśli jabłka będą mało słodkiem można dodać do nich cukier.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodawać serek mascarpone. Gotową masę śmietanową wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą czekoladą.
- Całe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.