Szaszłyki z ziemniaków
Szaszłyki z ziemniaków to bardzo smaczna przekąska. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Ziemniaki nadziane na patyczek nie dość, że świetnie smakują to dodatkowo wyglądają bardzo ciekawie.
Do przygotowania szaszłyków z ziemniaków potrzebujemy jedynie ziemniaków, patyczków na szaszłyki, oleju oraz przyprawy do ziemniaków.
Przekąska z ziemniaków jest banalnie prosta w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie! No i robi wrażenie! Pamiętajcie aby używać ziemniaków o średniej wielkości, takie się szybciej upieką i będziecie mieli pewność, że nie będą surowe w środku.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną przekąskę z ziemniaków, która będzie idealnym pomysłem na przekąskę na domowa imprezę. Z pewnością goście będą zachwyceni z takiej przystawki.
PRZEPIS ZA SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKÓW
Składniki
- 5-6 ziemniaków
- olej
- przyprawa do ziemniaków
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie nadziewamy na patyczek, który wcześniej delikatnie smarujemy olejem.
- Następnie trzymając szaszłyka pionowo do dołu, zaczynamy nadcinać ziemniaki w spiralki. Należy nadcinać ziemniaka wkoło do głębokości patyczka, na delikatnie po skosie.
- Kiedy ziemniaki będą już nadcięte, delikatnie je rozdzielamy przy użyciu noża lub rękoma, rozciągając spiralę na całą długość patyczka.
- Gotowe ziemniaki spryskać olejem w sprayu, a następnie posypać przyprawą do ziemniaków.
- Szaszłyki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pierwsze 20 minut bez termoobiegu, kolejne 20 minut z termoobiegiem.