Szaszłyki z Ziemniaków



Szaszłyki z ziemniaków

Szaszłyki z ziemniaków to bardzo smaczna przekąska. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Ziemniaki nadziane na patyczek nie dość, że świetnie smakują to dodatkowo wyglądają bardzo ciekawie.

Do przygotowania szaszłyków z ziemniaków potrzebujemy jedynie ziemniaków, patyczków na szaszłyki, oleju oraz przyprawy do ziemniaków.

Przekąska z ziemniaków jest banalnie prosta w przygotowaniu a smakuje wyśmienicie! No i robi wrażenie! Pamiętajcie aby używać ziemniaków o średniej wielkości, takie się szybciej upieką i będziecie mieli pewność, że nie będą surowe w środku.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną przekąskę z ziemniaków, która będzie idealnym pomysłem na przekąskę na domowa imprezę. Z pewnością goście będą zachwyceni z takiej przystawki.

PRZEPIS ZA SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKÓW



Składniki

  • 5-6 ziemniaków
  • olej
  • przyprawa do ziemniaków
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie nadziewamy na patyczek, który wcześniej delikatnie smarujemy olejem.
  • Następnie trzymając szaszłyka pionowo do dołu, zaczynamy nadcinać ziemniaki w spiralki. Należy nadcinać ziemniaka wkoło do głębokości patyczka, na delikatnie po skosie.
  • Kiedy ziemniaki będą już nadcięte, delikatnie je rozdzielamy przy użyciu noża lub rękoma, rozciągając spiralę na całą długość patyczka.
  • Gotowe ziemniaki spryskać olejem w sprayu, a następnie posypać przyprawą do ziemniaków.
  • Szaszłyki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pierwsze 20 minut bez termoobiegu, kolejne 20 minut z termoobiegiem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

siedem − jeden =