Szybki makowiec

Szybki makowiec

Dziś przepis na szybki makowiec, który idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Przygotowanie tego ciasta makowego zajmuje niecałe 15 minut, a czas pieczenia to ok. 50 minut. W smaku makowiec jest bardzo dobry i długo utrzymuje świeżość, więc można go upiec nawet kilka dni przed świętami. Większość składników do upieczenia tego ciasta znajdziecie w swojej kuchni, a pozostałe kupicie w każdym sklepie spożywczym. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybki makowiec, czyli proste ciasto z makiem.



SZYBKI MAKOWIEC PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: keksówka 25×10 cm

Składniki

  • 180 g suchego maku
  • 160 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania


Przygotowanie

  • Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia.
  • W misce połączyć ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mak.
  • Do osobnej miski wbić jajka i wsypać cukier puder. Całość zmiksować mikserem na jasny puch.
  • Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypać wcześniej wymieszane suche składniki. Miksować do połączenia. Kolejno cały czas miksując dodać roztopione masło.
  • Na koniec wsypać rodzynki i całość wymieszać drewnianą łyżką.
  • Gotową masę przełożyć do keksówki o wymiarach 25×10 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
  • Po upieczeniu i ostygnięciu, makowca posypać cukrem pudrem.


ciasto makowe
prosty makowiec


Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto makowe.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

2 komentarze

Dodaj komentarz

1 × 4 =