Dziś przepis na szybki makowiec, który idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Przygotowanie tego ciasta makowego zajmuje niecałe 15 minut, a czas pieczenia to ok. 50 minut. W smaku makowiec jest bardzo dobry i długo utrzymuje świeżość, więc można go upiec nawet kilka dni przed świętami. Większość składników do upieczenia tego ciasta znajdziecie w swojej kuchni, a pozostałe kupicie w każdym sklepie spożywczym. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybki makowiec, czyli proste ciasto z makiem.
SZYBKI MAKOWIEC PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: keksówka 25×10 cm
Składniki
- 180 g suchego maku
- 160 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 150 g masła
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia.
- W misce połączyć ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mak.
- Do osobnej miski wbić jajka i wsypać cukier puder. Całość zmiksować mikserem na jasny puch.
- Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypać wcześniej wymieszane suche składniki. Miksować do połączenia. Kolejno cały czas miksując dodać roztopione masło.
- Na koniec wsypać rodzynki i całość wymieszać drewnianą łyżką.
- Gotową masę przełożyć do keksówki o wymiarach 25×10 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu i ostygnięciu, makowca posypać cukrem pudrem.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto makowe.
Mak zwykły czy mielony?
Zwykły 🙂