Ciasto porzeczkowe to obowiązkowy wypiek w sezonie letnim. Jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, wilgotne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością posmakuje każdemu z Was.
Poniżej znajdziecie znakomity i przede wszystkim sprawdzony przepis na szybkie ciasto porzeczkowe.
Ciasto jest tak błyskawiczne i proste w wykonaniu, że poradzi sobie z nim nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z wypiekami.
Tak przygotowywane ciasto możecie wykonać także z innymi ulubionym owocami np. z malinami czy jagodami. Domowe ciasto porzeczkowe to idealny dodatek do kawy, a także szybki poczęstunek w przypadku niespodziewanych gości.
Poniżej znajdziecie pyszny przepis na ciasto porzeczkowe, które możecie wykonać w ekspresowym tempie. Z pewnością będziecie zadowoleni z tego wypieku!
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- świeże porzeczki
Przygotowanie:
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Nadal miksując, stopniowo wlewamy olej oraz mleko, po czym dodajemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
- Porzeczki wsypujemy do powstałej masy. Ilość porzeczek to już kwestia indywidualna 🙂
- Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku była to tortownica o średnicy 25 cm. Wierzch ciasta również wykładamy porzeczkami.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 40 minut.
- Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda pysznie!