Zapiekanka makaronowa to idealny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Jest bardzo łatwa do odgrzania, dzięki czemu makaronowa zapiekanka sprawdzi się jako obiad na kilka dni. Możemy także zapakować ją w pojemnik i zabrać na wynos do pracy, mając pewność, że nawet po odgrzaniu będzie smakować świetnie.
Zapiekanka makaronowa
Lubicie zapiekanki makaronowe? Kto ich nie lubi! Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a dodatkowo smakują wyśmienicie. Przepis na zapiekankę makaronową można w dowolny sposób modyfikować, wzbogacając ją o ulubione składniki. U nas w domu bardzo często gości zapiekanka makaronowa do syta oraz zapiekanka makaronowa z patelni.
Tym razem przygotowałam zapiekankę z makaronem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis na zapiekankę jest bardzo prosty. Jeśli chodzi o sam makaron, możecie wybrać dowolny, mogą to być rurki, kokardki czy świderki. Dodatkowo do zapiekanki będziemy potrzebować fileta z kurczaka, pieczarek, śmietany 18%, sera żółtego, cebuli oraz pomidorków koktajlowych. Można je zastąpić plastrami tradycyjnych pomidorów.
Zapiekanka z makaronem i pomidorkami to świetny pomysł na rodzinny obiad, a także kolację. Jest bardzo smaczna i pożywna. Z pewnością posmakuje waszym domownikom.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z MAKARONEM I POMIDORKAMI
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 300 g makaronu
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 200 g żółtego sera
- 200 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- garść pomidorków koktajlowych
Wykonanie
- Makaron ugotować al’dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Fileta z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić z błonek. Następnie pokroić w kosteczkę i doprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Przyprawionego kurczaka podsmażyć na złoty kolor.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie masła. Następnie dodać do niej pokrojone w kostkę pieczarki. Całość dusić do momentu aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Ugotowany makaron wymieszać z kurczakiem i pieczarkami. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Śmietanę doprawić solą i pieprzem, a następnie rozprowadzić na wierzchu zapiekanki.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim zapiekankę. Wierzch udekorować pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 minut.