Ciasteczka amoniaczki to rewelacyjna przekąska, którą pamiętam z czasów dzieciństwa. Głównym składnikiem tych ciasteczek, jak sama nazwa mówi, jest amoniak. Dzięki niemu ciasto ładnie wyrasta, a ciasteczka są pulchniutkie i chrupiące.
Amoniaczki to ciasteczka, które można przygotować na co dzień, ale także na święta. Wówczas polecam do ich wykrawania użyć świątecznych foremek.
Przepisów na ciasteczka amoniaczki jest naprawdę wiele. Uważam, że mój jest naprawdę prosty, a ciasteczka smakują wyśmienicie, dlatego też chciałabym się nim z Wami podzielić. Takie ciasteczka robi się naprawdę szybko, a ich smak jest obłędny. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA AMONIACZKI
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- 1/4 szklanki śmietany (kwaśnej)
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 16 g cukru wanilinowego
Wykonanie
- Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę, dodać zimne, posiekane masło, cukier wanilinowy, 50 g cukru oraz śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Całość zagnieść na kruche ciasto, rozcierając do momentu uzyskania kruszonki.
- Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia składników. Z otrzymanego ciasta uformować kulkę.
- Ciasto lekko rozwałkować. Na stolnicy wysypać pozostały cukier, położyć na nim ciasto i wałkować do uzyskania placka o grubości około 0,5 cm.
- Za pomocą szklanki wycinać ciasteczka i układać na blaszce, cukrem do góry. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut, do zarumienienia.