Te ekspresowe w przygotowaniu bułki bez drożdży to świetna propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Ich przygotowanie to zaledwie 5 minut + 20 minut pieczenia. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, uformować bułeczki i upiec. Wszystko odbywa się bez czekania aż ciasto urośnie!
Bułeczki bez drożdży pasują do wielu dań. Czy to obiadowe hamburgery, zupa, czy kanapki na śniadanie lub kolację – te pyszne bułki możesz podawać z czymkolwiek chcesz! Zapraszam na przepis na domowe bułeczki.
BUŁKI BEZ DROŻDŻY PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 20 minut | Liczba porcji: 8
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 350 g jogurtu naturalnego gęstego (temp. pokojowa)
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
- sezam
Przygotowanie
- Do miski najpierw wrzucamy sypkie składniki, czyli mąkę, cukier, sól oraz sodę. Mieszamy łyżką do połączenia.
- Następnie dodajemy jogurt i wyrabiamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie.
- Gdy ciasto będzie już elastyczne, odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich bułeczki. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Za pomocą noża robimy lekkie nacięcia na bułeczkach.
- Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
- Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C. i pieczemy przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.
Zapraszam również na krótki filmik, w którym możecie zobaczyć cały proces z przygotowania tych pysznych bułeczek.