Churros to tradycyjny hiszpański przysmak, w formie podłużnej pałeczki. Do jakiegoś czasu stał się popularny również w naszym kraju i coraz częściej przygotowujemy je w naszych domach, szczególnie na Tłusty Czwartek.
Ciasto na churros jest bardzo plastyczne, dlatego też łatwo je wycisnąć z rękawa cukierniczego. Głównym składnikiem ciasta jest mąka, woda, masło, jajka oraz cukier. Churrosy smaży się na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Może i są one dość kaloryczne, zresztą jak wszystkie smażone smakołyki, to warto czas od czasu przygotować je w swoim domu, gdyś są naprawdę przepyszne!
U nas w domu churros serwujemy z cukrem pudrem. Polecam również sos czekoladowy, z jego dodatkiem także fajnie smakują.
PRZEPIS NA CHURROS
Składniki
- 3 jajka
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Wykonanie
- Do rondelka wlać wodę, dodać masło, cukier, cukier wanilinowy i razem zagotować, mieszając.
- Dodać mąkę i mieszać/ucierać drewnianą łyżką przez około 2-3 minuty, do momentu uzyskania gładkiego ciasta, odchodzącego od brzegów garnka. Ciasto odstawić do przestygnięcia.
- Do przestygniętego ciasta wbić jajko, wymieszać, wbić kolejne również wymieszać i następnie ostatnie jajko. Całość wymieszać do połączenia składników.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
- W garnku rozgrzać tłuszcz do 180 stopni. Churossy wyciskać bezpośrednio na tłuszcz, końce odcinając za pomocą nożyczek.
- Smażyć partiami po kilka sztuk, do uzyskania złotego koloru. Churrosy wyciągać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Polecam Wam również inne pyszne przepisy na Tłusty Czwartek: