Churros

Churros

Churros to tradycyjny hiszpański przysmak, w formie podłużnej pałeczki. Do jakiegoś czasu stał się popularny również w naszym kraju i coraz częściej przygotowujemy je w naszych domach, szczególnie na Tłusty Czwartek.



Ciasto na churros jest bardzo plastyczne, dlatego też łatwo je wycisnąć z rękawa cukierniczego. Głównym składnikiem ciasta jest mąka, woda, masło, jajka oraz cukier. Churrosy smaży się na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Może i są one dość kaloryczne, zresztą jak wszystkie smażone smakołyki, to warto czas od czasu przygotować je w swoim domu, gdyś są naprawdę przepyszne! 

U nas w domu churros serwujemy z cukrem pudrem. Polecam również sos czekoladowy, z jego dodatkiem także fajnie smakują. 

PRZEPIS NA CHURROS

Składniki

  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli


Wykonanie

  • Do rondelka wlać wodę, dodać masło, cukier, cukier wanilinowy i razem zagotować, mieszając.
  • Dodać mąkę i mieszać/ucierać drewnianą łyżką przez około 2-3 minuty, do momentu uzyskania gładkiego ciasta, odchodzącego od brzegów garnka. Ciasto odstawić do przestygnięcia.
  • Do przestygniętego ciasta wbić jajko, wymieszać, wbić kolejne również wymieszać i następnie ostatnie jajko. Całość wymieszać do połączenia składników.
  • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
  • W garnku rozgrzać tłuszcz do 180 stopni. Churossy wyciskać bezpośrednio na tłuszcz, końce odcinając za pomocą nożyczek.
  • Smażyć partiami po kilka sztuk, do uzyskania złotego koloru. Churrosy wyciągać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Churros przepis


Polecam Wam również inne pyszne przepisy na Tłusty Czwartek:

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

12 + szesnaście =