Dziś mam dla was kolejne bardzo ciekawe ciasto o nazwie Cassis, które składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy dżemu porzeczkowego z dodatkiem likieru Cassis, puszystego kremu śmietankowego oraz chrupiącej czekoladowej bezy. Całość prezentuje się naprawdę smakowicie i tak też smakuje.
Przepis na ciasto Cassis nie jest skomplikowany, jednak wymaga trochę uwagi i pracy, dlatego świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje takie jak święta, czy inne ważne uroczystości. Ciasto w smaku nie jest ani za słodkie ani zbyt kwaśne, dla mnie wręcz idealne. Jeśli uwielbiacie eksperymentować w kuchni i szukacie nowych smaków, koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto Cassis!
CIASTO CASSIS PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 100 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 g czekolady deserowej
- 140 g cukru
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- szczypta soli
Beza
- 4 białka (temp. pokojowa)
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 3/4 słoika dżemu porzeczkowego + 2 łyżki likieru porzeczkowego Creme de Cassis
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo żółtka.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z kakaem oraz startą na tarce czekoladą. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez 40 minut, funkcja grzania góra-dół.
Beza
- Do misy miksera wlać 4 białka i dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się szklista.
- W osobym naczyniu wymieszać kakao z mąką ziemniaczaną. Dodać do ubitych białek i całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
- Na papierze do pieczenia odrysować blaszkę o wymiarach 24×24 cm i rozłożyć w tym obszarze masę.
- Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C (grzanie góra-dół) na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni, włączyć funkcję termoobiegu i suszyć bezę przez kolejne 30 minut.
- Wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Masa śmietankowa
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodać śmietan-fix.
Składanie ciasta
- Przestygnięty biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym wymieszanym z likierem Cassis. Następnie wyłożyć masę śmietankową. Całość przykryć bezą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmu, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto.