Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami to kolejny wyśmienity wypiek, który smakuje i wygląda obłędnie. Połączenie kakaowego biszkoptu z czekoladowym kremem i brzoskwiniami zatopionymi w galaretce to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Przepis na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami nie jest skomplikowany i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy tylko odrobina cierpliwości i chęci. Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami doskonale sprawdzi się na święta, urodziny i inne wyjątkowe okazje. Z pewnością zachwyci gości i zapadnie im w pamięć.
CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa czekoladowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretka z owocami
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 800 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń (820 g)
Dodatkowo
- posypka czekoladowa
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Przesianą mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podzielić na dwa blaty.
Galaretka z owocami
- Galaretki rozpuścić w 800 gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
- Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Wrzucić do galaretek i wymieszać.
- Tężejącą galaretkę z owocami przełożyć na jeden blat biszkopta i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa czekoladowa
- Śmietankę kremówkę przelać do rondelka, dodać połamaną w kostkę czekoladę i całość podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
- W misce umieścić czekoladową śmietankę, mascarpone i cukier puder. Zmiksować do uzyskania gęstego kremu.
- 1/2 masy czekoladowej wyłożyć na galaretkę z owocami i całość przykryć drugim blatem biszkopta.
- Na biszkopt wyłożyć pozostałą masę. Wierzch posypać posypką czekoladową.
- Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.