W ostatnim czasie bardzo popularne stało się przygotowywanie ciast na podstawie znanych i lubianych batoników. Pomyślałam więc o batoniku Maxi King, którego większość osób bardzo lubi.
Ciasto Maxi King to domowa wersja tego pysznego batonika. Maxi King to deser zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia, ponieważ do jego wykonania nie potrzebujemy piekarnika. Składa się z warstwy herbatników, masy śmietankowej, kajmaku oraz pysznej polewy czekoladowej z dodatkiem orzechów.
Ciasto Maxi King to prawdziwy raj dla podniebienia i rozkosz dla wszystkich miłośników słodkości. Jeśli jesteście fanami tego batonika, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki można zakupić w każdym dowolnym sklepie, co jest dużą zaletą.
Ciasto Maxi King to idealna niespodzianka na imprezę urodzinową dla dzieci. Z pewnością będą zachwycone z takiego deseru. Można też zaserwować takie ciasto na domową imprezę, a nawet na święta. Jestem pewna, że deser ten zachwyci podniebienia każdego gościa.
PRZEPIS NA CIASTO MAXI KING
Poniżej zaprezentuję Wam szybki i bardzo łatwy przepis na pyszne ciasto Maxi King. Zapraszam!
Składniki
- 700 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 120 ml wrzątku
- 2 cukry wanilinowe
- 3 łyżki cukru
- 1 puszka masy kajmakowej
Dodatkowo
- ok. 350 g herbatników
Polewa
- 80 g mlecznej czekolady
- 80 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki kremówki
- garść orzechów
Wykonanie
- Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę.
- Na blaszkę 20×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy 1/2 przygotowanej masy śmietanowej. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników.
- Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy, by się lepiej rozsmarowywała. Następnie rozprowadzamy masę kajmakową na herbatnikach, po czym przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.
- Na herbatniki wykładamy pozostałą masę śmietanową. Ciasto wstawiamy na chwilę do lodówki, by masa zaczęła tężeć, w tym czasie przygotowujemy polewę.
- Polewa: śmietankę kremówkę lekko podgrzać na małej mocy palnika, dodać do niej połamaną na małe kawałki czekoladę, mieszać do momentu połączenia składników. Następnie dodać posiekane orzechy, wymieszać.
- Ciasto polewamy przygotowaną, lekko przestygniętą polewą, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.