Ciasto salceson z truskawkami

Ciasto salceson z truskawkami

Ciasto salceson z truskawkami to jedno z tych wypieków, które zawsze się udają. Jego nazwa może kojarzyć Wam się z popularną wędliną, jednak w rzeczywistości jest to słodki, wilgotny i przepyszny wypiek czekoladowy z dodatkiem owoców.



Ciasto salceson z truskawkami robi się błyskawicznie, ponieważ sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki, wymieszać i wstawić do piekarnika na określony czas. Jeśli szukacie prostego i smacznego pomysłu na deser do popołudniowej kawy czy herbaty, ciasto salceson z truskawkami sprawdzi się idealnie.

CIASTO SALCESON Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie

1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

2. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.

3. Cały czas miksując, stopniowo dodawać suche składniki do masy jajecznej.

4. Następnie wlać olej i miksować do połączenia składników.

5. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i 300 g dodać do masy. Całość wymieszać delikatnie szpatułką.

6. Masę przelać do formy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Na wierzchu poukładać pozostałe truskawki.

7. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka.

8. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.



ciasto z truskawkami
ciasto salceson z truskawkami
Przepis na ciasto salceson z truskawkami


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na ciasto salceson z truskawkami.

ciasto salceson z truskawkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 19

Dodaj komentarz

trzy × cztery =