Ciasto salceson z truskawkami to jedno z tych wypieków, które zawsze się udają. Jego nazwa może kojarzyć Wam się z popularną wędliną, jednak w rzeczywistości jest to słodki, wilgotny i przepyszny wypiek czekoladowy z dodatkiem owoców.
Ciasto salceson z truskawkami robi się błyskawicznie, ponieważ sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki, wymieszać i wstawić do piekarnika na określony czas. Jeśli szukacie prostego i smacznego pomysłu na deser do popołudniowej kawy czy herbaty, ciasto salceson z truskawkami sprawdzi się idealnie.
CIASTO SALCESON Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szkl oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
3. Cały czas miksując, stopniowo dodawać suche składniki do masy jajecznej.
4. Następnie wlać olej i miksować do połączenia składników.
5. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i 300 g dodać do masy. Całość wymieszać delikatnie szpatułką.
6. Masę przelać do formy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×24 cm. Na wierzchu poukładać pozostałe truskawki.
7. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka.
8. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na ciasto salceson z truskawkami.