Ciasto TIKI TAKI to ciekawy wypiek, który doskonale sprawdzi się na różne okazje. Można go przygotować na święta, urodziny, czy po prostu do niedzielnej kawy. Ciasto składa się z puszystego kakaowego biszkoptu przełożonego pyszną masą śmietankową z dodatkiem czekoladek TIKI TAKI. Całość prezentuje się naprawdę niesamowicie i obłędnie smakuje. Jeśli szukacie pomysłu na oryginalne ciasto, które oczaruje podniebienie wasze i waszych gości, ciasto TIKI TAKI sprawdzi się idealnie.
CIASTO TIKI TAKI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g czekoladek Tiki Taki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 50 g czekolady
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesypać do masy jajecznej i całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu, biszkopt podzielić na dwa blaty.
Masa
- Czekoladki Tiki Taki posiekać na mniejsze kawałki.
- Śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misce miksera i ubić na puszystą masę. Podzielić na dwie części.
- Do jednej części masy dodać posiekane czekoladki i wymieszać.
- Na 1 blat biszkopta wyłożyć masę z czekoladkami i przykryć drugim blatem biszkopta.
- Następnie wyłożyć pozostałą masę. Wierzch posypać posiekaną czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Wideo przepis na ciasto TIKI TAKI krok po kroku.