Dziś propozycja na smaczne ciasto z borówkami w 5 minut! Ten łatwy przepis jest idealny, jeśli bardzo Wam się śpieszy, a szybko musicie upiec coś pysznego dla gości. Ciasto zawsze się udaje i każdemu smakuje.
Jak zrobić ciasto z borówkami?
W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać masę do tortownicy, poukładać na wierzchu borówki i wstawić do piekarnika. Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu! Zamiast borówek można użyć również innych drobnych owoców.
CIASTO Z BORÓWKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia: 40 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm
Składniki
- 140 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 większe jajka
- 200 g borówek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie
- Borówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie obtoczyć je w skrobii ziemniaczanej – zapobiega to opadaniu owoców na dno ciasta.
- Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera lub drewnianej łyżki.
- Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać przygotowaną masę.
- Na wierzchu ułożyć obtoczone w skrobii ziemniaczanej borówki.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i przestudzeniu, ciasto posypać cukrem pudrem.
Poniżej mam dla Was również krótki filmik, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto z borówkami.