Ciasto z jabłkami zazwyczaj kojarzy nam się z tradycyjną szarlotką na kruchym spodzie. Przepis na szarlotkę znajdziecie tutaj: Domowa Szarlotka
Z dodatkiem jabłek można przygotować także inne smaczne wypieki, a jeden z nich zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.
Będzie to ciasto z jabłkami i śmietaną na tradycyjnym biszkopcie. Idealna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, którą czasem warto zastąpić czymś innym, równie smacznym. W naszym domu bardzo polubiliśmy ten wypiek i bardzo często go przygotowujemy, szczególnie w sezonie jabłkowym.
Puszysty biszkopt słodko-kwaśne jabłka i lekka śmietana w połączeniu ze sobą dają naprawdę smaczny efekt. Koniecznie musicie spróbować tego smaku i upiec ciasto z jabłkami i śmietaną w swoim domu.
Ciasto z jabłkami jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc śmiało, każdy z Was sobie z nim poradzi. Nie potrzeba do niego specjalnych zdolności kulinarnych. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem i wypróbowania tego wypieku.
PS. Koniecznie podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach 🙂
PRZEPIS NA CIASTO Z JABŁKAMI I ŚMIETANĄ
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*do przygotowania ciasta będziemy potrzebować dwa biszkopty
Masa
- 750 ml śmietany 30%
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki wrzątku
Masa z jabłek
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 łyżeczka żelatyny
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i zmniejszamy obroty miksera tak by składniki się połączyły.
- Dodajemy mąkę i proszek, całość mieszamy szpatułką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, grzałka góra/dół w nagrzanym piekarniku.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na patelni razem z cukrem. Gdy zmiękną blendujemy na gładki mus. Galaretki oraz żelatynę rozpuszczamy w 700-800 ml wody. Gdy żelatyna się rozpuścić przelewamy ją do jabłek.
- Gdy masa z jabłek zaczyna tężeć rozpoczynamy przygotowanie masy z śmietanką.
- Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie, ciągle mieszamy aż ostygnie. Gdy śmietana się ubije dolewamy żelatynę i łączymy delikatnie mieszając.
- Na biszkopt wykładamy tężejącą masę z jabłek , a następnie masę z śmietany. Całość przykrywamy drugim biszkoptem.
Dziękuję za przepis na pewno wypróbuję. Właśnie czegoś takiego szukałam.
Nie widać części z przygotowaniem musu, może coś się usunęło?
Dziękuję bardzo za uwagę 🙂 Już dopisałam:)
Jaka wielkość blaszki?
Tradycyjna blaszka 36×25