Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami w 10 minut! Ten sprawdzony i prosty przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Ciasto składa się z kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Wierzch ciasta udekorowałam śliwkami. Po upieczeniu polałam lukrem i udekorowałam migdałami. Całość prezentuje się naprawdę świetnie i dodatkowo smakuje obłędnie!
To szybkie ciasto ze śliwkami to idealny pomysł na deser w przypadku niezapowiedzianych gości. Śliwki można zamienić na ulubione owoce sezonowe, dzięki czemu ciasto za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI W 10 MINUT
Składniki
- 4 jajka rozmiar L
- 400 g mąki pszennej
- 2/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4-5 śliwek
Wykonanie
- Jajka, w temperaturze pokojowej wbijamy do miski, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jasnej i puszystej. Następnie ciągle miksując, powoli wlewamy olej.
- Mąkę mieszamy z proszkiem i do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, miksując na małych obrotach.
- Ciasto przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut, do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto dekorujemy lukrem, polewą czekoladową, bądź cukrem pudrem.