Cukinia w panierce
Cukinia należy do najpopularniejszych warzyw w sezonie letnim. Z jej dodatkiem można przygotować wiele ciekawych dań i przekąsek.
Najpopularniejsze danie to oczywiście placki z cukinii, które smakują obłędnie. Kolejnym pomysłem na przygotowanie tego warzywa to cukinia z patelni w chrupiącej panierce. Smakuje naprawdę świetnie, a samo jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić cukinię w plasterki, delikatnie ją doprawić, a następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej, tak samo, jak tradycyjne kotlety.
Smażona cukinia w panierce świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, może być alternatywą dla mięsa. Możemy ją także zaserwować w formie przekąski. Sama smakuje równie dobrze. Tak przygotowana cukinia w panierce posmakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA CUKINIĘ PANIEROWANĄ
Składniki
- 1 cukinia
- 3 łyżki mąki do panierowania
- 2 jajka
- 6 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka
Wykonanie
- Cukinię dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Następnie kroimy ją na plasterki o grubości ok. 1 cm.
- Pokrojoną cukinię rozkładamy na tacy i doprawiamy solą. Odstawiamy na ok. 20 minut.
- Po upływie czasu każdy krążek cukinii układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z wody.
- Odsączone talarki doprawiamy pieprzem oraz papryką słodką.
- Przygotowujemy miseczki, w których umieszczamy kolejno mąkę, jajka, które roztrzepujemy widelcem oraz bułkę tartą.
- Panierujemy każdy kawałek cukinii kolejno w mące, jajku i bułce. Panierowaną cukinię smażymy z oby stron na rozgrzanym oleju.
- Gotowe talarki odkładamy na ręcznik papierowy, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Cukinię serwujemy samą lub z dodatkiem ketchupu czy sosu czosnkowego.
fajny szybki obiad 😃