Mocno czekoladowa, łatwa do zrobienia i pięknie prezentująca się na stole czarna babka Wielkanocna. Można ją przygotować w kilka minut, a swoim wyglądam i smakiem zachwyci każdego!
Proces przygotowania babki jest dość nietypowy, ponieważ ciasto na babkę wlewamy do wcześniej nagrzanej w piekarniku formy. Podczas nagrzewania się formy w piekarniku zdążymy przygotować ciasto na babkę, więc jak sami widzicie, robi się ją naprawdę szybko.
Czarna babka Wielkanocna na pewno będzie hitem na Wielkanocnym stole i wzbudzi zachwyt każdego. Zapraszam na przepis!
CZARNA BABKA WIELKANOCNA – PRZEPIS
Składniki
- 2 jajka rozmiar L
- 225 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
- 180 g cukru
- 1 cukier wanilinowy 16 g
- 80 g czarnego kakao
- 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka z czubkiem sody
- 250 ml wrzącej wody
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- garść migdałów do dekoracji
Wykonanie
- Formę na babkę natłuszczamy masłem lub olejem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do niego formę, by się nagrzała.
- Do miski przekładamy wszystkie składniki, prócz wrzącej wody. Składniki miksujemy na małych obrotach, do uzyskania jednolitej masy. Pamiętajcie również, by jajka były w temperaturze pokojowej.
- Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlewamy wrzącą wodę, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką. Otrzymana masa będzie dosyć rzadka, ale nie martwcie się tym, taka powinna być.
- Gotową masę przelewamy do gorącej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
- Babkę po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z formy.
- Polewa: W kąpieli wodnej łączymy czekoladę ze śmietanką kremówką. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dekorujemy nią babkę. Wierzch babki ozdabiamy migdałami.
Jaki rozmiar foremki dla tej babeczki?
23 cm 🙂
Piekarnik grzanie góra i dół?:)
Tak 🙂