Deserki z truskawkami i bitą śmietaną

Deserki z truskawkami i bitą śmietaną

Super smaczne i proste do zrobienia deserki z truskawkami i bitą śmietaną. Idealne na lato, w sezonie truskawkowym. Przepis na deserki jest bardzo prosty, a same deserki wychodzą przepyszne i pięknie prezentują się w pucharkach. 



W sezonie na truskawki warto pokusić się o przygotowanie smacznych ciast i deserów z ich dodatkiem, ponieważ nie trwa on zbyt długo. Ciasto z truskawkami i nutellą, jogurtowe deserki z truskawkami czy truskawkowy sernik na zimno będzie idealnym wyborem!

Przepisów na desery z truskawkami jest naprawdę mnóstwo, wiele ciekawych przepisów znajdziecie na moim blogu w zakładce desery lub ciasta. Tym razem przygotowałam kolorowe deserki z truskawkami i bitą śmietaną. Nam bardzo smakowały, więc i Wam polecam ten przepis!

DESERKI Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ – PRZEPIS

Składniki (na 4 porcje)

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki cukru
  • ok. 300 g truskawek
  • 10 ciasteczek owsianych
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru


Wykonanie

  • Jedną galaretkę truskawkową rozpuścić w 100 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. 100 g truskawek zblendować na mus, dodać do galaretki truskawkowej. Mus z galaretką można dodatkowo dosłodzić, wedle uznania, po zmieszaniu z jogurtem naturalnym całość będzie dużo mniej słodka. Wymieszany z galaretką mus ubić przez kilka minut za pomocą blendera z trzepaczką, dzięki czemu całość będzie bardziej puszysta i lekka. Ciągle ubijając partiami dodawać jogurt naturalny, mieszać do połączenia. Gotową masę jogurtową przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki.
  • W 450 ml gorącej wody rozpuścić kolejną galaretkę truskawkową, odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Do pucharków przełożyć pokrojone truskawki i zalać galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do stężenia.
  • Ciasteczka owsiane pokruszyć, przełożyć do pucharków.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę. Śmietankę dodatkowo możemy ustabilizować śmietan-fixem, dzięki czemu będzie sztywniejsza. Wówczas śmietan-fix należy wymieszać z cukrem pudrem i całość razem przełożyć do śmietanki, przed ubijaniem. Śmietankę przełożyć do pucharków za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.
  • Gotowe deserki udekorować migdałami i wstawić do lodówki do stężenia.


Deserki z truskawkami i bitą śmietaną przepis
Przepis na deserki z truskawkami i bitą śmietaną
Domowe deserki z truskawkami i bitą śmietaną


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 15

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − 8 =