Drożdżówki z budyniem, malinami i borówkami

Drożdżówki z budyniem, malinami i borówkami

Domowe drożdżówki to jeden z moich ulubionych wypieków. Doskonale nadają się na przekąskę na drugie śniadanie do pracy czy szkoły lub kolację. Eksperymentując z nadzieniami, za każdym razem możemy uzyskać zupełnie nowy smak, więc drożdżówki nigdy się nie znudzą. Dziś mamy dla was przepis na drożdżówki z budyniem, malinami i borówkami, które zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Maliny i borówki w połączeniu z aksamitnym budyniem śmietankowym tworzą wspaniały kontrast smaków – słodkiego i lekko kwaśnego. Bułeczki z takim nadzieniem to nie tylko pyszny deser, ale także rewelacyjny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców.



Choć w piekarniach możemy znaleźć wiele smacznych smakołyków, domowe drożdżówki z budyniem, malinami i borówkami mają w sobie coś wyjątkowego, ponieważ niosą ze sobą nie tylko wyjątkowy smak, ale i emocje. Samo przygotowywanie drożdżówek sprawia wiele frajdy, w którą możemy zaangażować nasze pociechy. Wspólne pichcenie to okazja do spędzenia wartościowego czasu z bliskimi. Poniżej znajdziecie pełną listę składników oraz sposób przygotowania pysznych i pachnących drożdżówek z budyniem, malinami i kruszonką. Życzymy udanych wypieków!

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MALINAMI I BORÓWKAMI PRZEPIS

Liczba porcji: 12 | Czas przygotowania: 90 min | Czas pieczenia: 20 min

Składniki

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 2 jajka
  • 80 g płynnego masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

Budyń

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g zimnego masła

Dodatkowo

  • 200 g malin
  • 200 g borówek
  • 1-2 jajka do posmarowania
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie

  1. Rozczyn: Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pokruszone świeże drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  2. Ciasto: Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, jajka i sól. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania ciasta wlewamy płynne masło i wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  3. Budyń: W rondelku podgrzewamy 300 ml mleka, dodajemy cukier i mieszamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Mieszankę przelewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała wierzch budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Kruszonka: W misce umieszczamy wszystkie składniki i rozcieramy za pomocą dłoni do uzyskania grudek.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kawałków. Z każdego z nich formujemy okrągłego placka. Za pomocą szklanki robimy wgłębienie. Kawałki ciasta przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i przykrywamy na 20 minut.
  6. Po upływie czasu każdą drożdżówkę wypełniamy budyniem, malinami i borówkami. Wierzch posypujemy kruszonką, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  7. Drożdżówki pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
  8. Upieczone bułeczki z owocami posypujemy cukrem pudrem.


Drożdżówki z budyniem, malinami i borówkami przepis
Przepis na drożdżówki z budyniem, malinami i borówkami
Domowe drożdżówki z budyniem, malinami i borówkami


Polecamy również:

Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 411

Dodaj komentarz

trzy × 5 =