
Domowe drożdżówki to jeden z moich ulubionych wypieków. Doskonale nadają się na przekąskę na drugie śniadanie do pracy czy szkoły lub kolację. Eksperymentując z nadzieniami, za każdym razem możemy uzyskać zupełnie nowy smak, więc drożdżówki nigdy się nie znudzą. Dziś mamy dla was przepis na drożdżówki z budyniem, malinami i borówkami, które zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Maliny i borówki w połączeniu z aksamitnym budyniem śmietankowym tworzą wspaniały kontrast smaków – słodkiego i lekko kwaśnego. Bułeczki z takim nadzieniem to nie tylko pyszny deser, ale także rewelacyjny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców.
Choć w piekarniach możemy znaleźć wiele smacznych smakołyków, domowe drożdżówki z budyniem, malinami i borówkami mają w sobie coś wyjątkowego, ponieważ niosą ze sobą nie tylko wyjątkowy smak, ale i emocje. Samo przygotowywanie drożdżówek sprawia wiele frajdy, w którą możemy zaangażować nasze pociechy. Wspólne pichcenie to okazja do spędzenia wartościowego czasu z bliskimi. Poniżej znajdziecie pełną listę składników oraz sposób przygotowania pysznych i pachnących drożdżówek z budyniem, malinami i kruszonką. Życzymy udanych wypieków!
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MALINAMI I BORÓWKAMI PRZEPIS
Liczba porcji: 12 | Czas przygotowania: 90 min | Czas pieczenia: 20 min
Składniki
Ciasto
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
- 2 jajka
- 80 g płynnego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
Budyń
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki cukru
Kruszonka
- 60 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 40 g zimnego masła
Dodatkowo
- 200 g malin
- 200 g borówek
- 1-2 jajka do posmarowania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Rozczyn: Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pokruszone świeże drożdże. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Ciasto: Do osobnej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier, jajka i sól. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania ciasta wlewamy płynne masło i wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Budyń: W rondelku podgrzewamy 300 ml mleka, dodajemy cukier i mieszamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Mieszankę przelewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała wierzch budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.
- Kruszonka: W misce umieszczamy wszystkie składniki i rozcieramy za pomocą dłoni do uzyskania grudek.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kawałków. Z każdego z nich formujemy okrągłego placka. Za pomocą szklanki robimy wgłębienie. Kawałki ciasta przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i przykrywamy na 20 minut.
- Po upływie czasu każdą drożdżówkę wypełniamy budyniem, malinami i borówkami. Wierzch posypujemy kruszonką, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Drożdżówki pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
- Upieczone bułeczki z owocami posypujemy cukrem pudrem.



Polecamy również: