Fasolka szparagowa to bardzo smaczne i zdrowe warzywo, zaliczane do grupy strączkowych. Wyróżniamy dwa rodzaje fasolki – zieloną i żółtą. Fasolka żółta jest nieco delikatniejsza i gotuje się nieco szybciej, niż zielona.
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to idealny dodatek do obiadu. Jest to najbardziej popularny sposób na serwowanie fasolki. Wydaje mi się, że w takiej wersji smakuje najlepiej. Fasolka szparagowa z bułką tartą gości w naszym domu bardzo często, szczególnie w sezonie letnim, kiedy na działce mamy jej pod dostatkiem.
Przepis na fasole z bułką tartą jest banalnie prosty, a samo przygotowanie fasolki nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przed jej ugotowaniem, należy poodcinać końce, ja kroję ją również na mniejsze kawałki, aby nie była taka długa, wówczas lepiej się ją je. Możecie również pozostawić takie dłuże fasolki, pomijając etap krojenia, wówczas fasolka się ładniej prezentuje.
PRZEPIS NA FASOLKĘ SZPARAGOWĄ Z BUŁKĄ TARTĄ
Składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 50 g bułki tartej
- 100 g masła
- Sól do smaku
Wykonanie
- Fasolkę umyć, a następnie poodcinać końcówki. Można pozostawić ją w całości, lub pokroić na krótsze kawałki, wówczas będzie się ją lepiej jadło.
- Do garnka z zimną wodą wrzucić faslokę, gotować do miękkości.
- W między czasie, na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i smażyć do momentu, aż bułka się przyrumieni.
- Ugotowaną fasolkę odcedzamy i mieszamy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Całość doprawiamy solą do smaku.
ulubione letnie danie!