Filet z kurczaka duszony z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad. Kawałki kurczaka duszone z pokrojonymi w plastry pieczarkami w aromatycznym bulionie smakują naprawdę świetnie. To kolejna smaczna propozycja na smaczny i sycący posiłek, który można przygotować w dosłownie 30 minut.
Przepis na kurczaka duszonego w sosie pieczarkowym jest bardzo prosty a całe danie szybkie i proste w przygotowaniu. Można je serwować z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Do tego surówka i pyszny, pełnowartościowy obiad gotowy. Idealnie tutaj się sprawdzi surówk z pora.
FILET Z KURCZAKA DUSZONY Z PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 250 ml bulionu
- 120 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
- Filety z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, doprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron.
- Pieczarki pokroić w kosteczkę, wyłożyć na patelnię z kurczakiem i zalać gorącym bulionem. Przykryć i dusić na małej mocy palnika przez 20 minut.
- Śmietankę kremówkę wymieszać z mąką, całość wlać na patelnię, mieszając podgrzewać do zgęstnienia sosu.