Filet z kurczaka duszony z pieczarkami

Filet z kurczaka duszony z pieczarkami

Filet z kurczaka duszony z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad. Kawałki kurczaka duszone z pokrojonymi w plastry pieczarkami w aromatycznym bulionie smakują naprawdę świetnie. To kolejna smaczna propozycja na smaczny i sycący posiłek, który można przygotować w dosłownie 30 minut. 



Przepis na kurczaka duszonego w sosie pieczarkowym jest bardzo prosty a całe danie szybkie i proste w przygotowaniu. Można je serwować z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Do tego surówka i pyszny, pełnowartościowy obiad gotowy. Idealnie tutaj się sprawdzi surówk z pora.

FILET Z KURCZAKA DUSZONY Z PIECZARKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka 
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml bulionu
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Wykonanie

  • Filety z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, doprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. 

  • Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron. 

  • Pieczarki pokroić w kosteczkę, wyłożyć na patelnię z kurczakiem i zalać gorącym bulionem. Przykryć i dusić na małej mocy palnika przez 20 minut. 

  • Śmietankę kremówkę wymieszać z mąką, całość wlać na patelnię, mieszając podgrzewać do zgęstnienia sosu. 


Filet z kurczaka duszony z pieczarkami przepis
Przepis na filet z kurczaka duszony z pieczarkami
Filet z kurczaka duszony w sosie pieczarkowym
Filet z kurczaka duszony z pieczarkami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 103

Dodaj komentarz

jeden + 3 =