Filet z kurczaka po chłopsku to danie, które w ostatnim czasie zagościło w naszym domu. Ostatnio bardzo polubiliśmy kurczaka w wersji zapiekanej, zamiast tradycyjnego kotleta w panierce smażonego na głębokim tłuszczu. Zawsze to nieco zdrowej, ale i smaczniej 🙂
Kurczak zapiekamy w piekarniku z dodatkiem ogórka konserwowego oraz sera mozzarella smakuje naprawdę bardzo fajnie. Mięso jest soczyste i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Do tego tradycyjne ziemniaczki i surówka i mamy smaczny i sycący obiad. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę składników, niezbędnych do przygotowania tego dania.
FILET Z KURCZAKA PO CHŁOPSKU – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 4-5 ogórków konserwowych
- 150 g sera mozzarella
- 2 kwaśnej łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki (jak na kotlety). Delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa.
- Kotleciki doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
- Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miski, dodajemy śmietanę oraz majonez. Całość mieszamy i rozprowadzamy w naczyniu na mięsie.
- Cebulę kroimy w piórka i układamy w naczyniu.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut, grzanie góra-dół.
- Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i kurczaka posypujemy startą na tarce mozarellą. Pieczemy przez 10-15 minut bez przykrycia do momentu roztopienia i zarumienienia sera.